GPS alapú gépi talajmintavétel és tápanyag-utánpótlási szaktanácsadás

A talaj állapotának részletes ismerete nélkül nem lehet hatékonyan műtrágyázni, ezért fontos a szakszerű mintavételezés.

Szolgáltatásunk a következőket foglalja magába:
1. GPS területfelmérés (AKG-hoz külön díjszabás alapján)
2. Talajminta-vételi terv készítése
3. Mintavétel automata talajmintavevővel, 5 hektáronkénti átlag-mintavételi eljárással, 0-30 cm, 0-60 cm vagy 30-60 cm mélységben.
4. A minták laboratóriumba való szállítása.
5. Szűkített /pH, kötöttség, Összes só, CaCO3 %, Humusz, NO2+NO3-N, AL-P2O5, AL-K2O/ vagy bővített /pH, kötöttség, Összes só, CaCO3 %, Humusz, NO2+NO3-N, AL-P2O5, AL-K2O, Mg, Na, Zn, Cu, Mn, SO4-S/ laboranalízis,.
6. Tápanyag-gazdálkodási terv készítése
7. A terület határvonalának, a mintavételi tervének, valamint a humusz, foszfor, és kálium tartalmakat bemutató térképének elkészítése.
 

A talaj állapotának részletes ismerete nélkül nem lehet hatékonyan műtrágyázni, ezért fontos a szakszerű mintavételezés. Mintavételkor 1 kg talajmintával több tíz tonna talaj állapotát próbáljuk jellemezni, ezért fontos hogy a minták a terület gyökérzónáját jól reprezentálják, állandó mélységből, a lehető legtöbb helyről származzanak.
A pontos mintavétel érdekében a talajmintavételt terepjárókra szerelt speciális automata mintavevőkkel végezzük, amelyekkel folyamatosan betartható az előírt mintavételi mélység, és a reprezentativitás alapkövetelménye a nagy pontminta szám (1 átlagminta 25-30 pontmintából tevődik össze), amelyet egységeinkbe szerelt digitális leszúrás számlálókkal is kontrollálunk. A gépi mintavételi technológiával nagy pontosságot és területteljesítményt tudunk elérni.

 

 

Berendezéseink maximális mintavételi mélysége 60 cm, ami lehetővé teszi az általános szántóföldi talajminta-vételezésen túl speciális mintavételi feladatok ellátását is, mint pl. szőlő, gyümölcs területek mintavételét, a kora tavaszi ásványi nitrogén (N-min) vagy ásványi kén (S-min) vizsgálat. Ezen vizsgálatok adatai alapján pontos fejtrágyázási szaktanácsot tudunk adni búza, sörárpa, és repce termesztők számára.
Munkánk során először a tábla GPS terület felmérését végezzük el, majd a helyszínen, részletesen megismerve a tábla viszonyait, térinformatikai (GIS) programunk segítségével talaj-mintavételi tervet készítünk. A kijelölt mintavételi útvonalakon a navigálást és a táblafelmérést a mintavevőkre szerelt GPS navigációs egységgel végezzük, melynek segítségével a helyszíni felmérések alapján kijelölt mintavételi egységek néhány méteres pontossággal felkereshetők. Az adatokat térinformatikai adatbázisunkban is rögzítjük, így a későbbiekben ugyanazon helyekről tudjuk a következő mintavételt is elvégezni, ezzel rendkívül pontos képet kaphatunk a tábla tápanyag-ellátottságában bekövetkezett változásokról.
A mintákat a legrövidebb időn belül akkreditált laboratóriumba szállítjuk. Onnan a talajvizsgálati eredmények hozzánk is érkeznek, ezek alapján és a Gazdálkodó által megadott vetésterv adatok alapján készítjük el a tervezett kultúra igényeinek megfelelő tápanyag-utánpótlási javaslatot. Megrendelőinknek a szaktanács mellé pontos, a vizsgált talaj-tulajdonságokat ábrázoló térképeket is biztosítunk. Térinformatikai (GIS) programunkkal igény szerint differenciált műtrágya-kijuttatásra alkalmas kezeléstérképet is készítünk, akár a táblán belül differenciált tápanyag-utánpótlás is megvalósítható (Precíziós Gazdálkodás).
 GPS alapú gépi talajmintavétel és tápanyag-utánpótlási szaktanácsadás

Kezdőlap | Magunkról | Szolgáltatások | Termékek | Szakcikkek | Partnerek | Referenciák | Ügyfeleinknek | Szaktanácsadás | Kapcsolat

Agroforce International Kft. © 2010 Minden jog fenntartva!